Rapporteringsbilagan producerat och hanterat avfall, som infördes till följd av regeringsuppdraget ”Förbättrad avfallsstatistik”, går nu in på sitt tredje år.
Under första kvartalet 2025 anordnas digitala utbildningstillfällen för verksamhetsutövare om hur rapporteringen av producerat och hanterat avfall går till.
Länk till Naturvårdsverkets webbplats för anmälan att delta på utbildningstillfällena
Erfarenheter från rapporteringen 2022 och 2023
Erfarenheterna från de första två åren är att rapporteringen generellt sett fungerar mycket bra. Naturvårdsverket har dock noterat vissa återkommande typer av fel. Felen skiljer sig åt mellan verksamheter som endast producerar primärt avfall och verksamheter som hanterar och behandlar avfall. Nedan presenteras Naturvårdsverkets observationer uppdelat på:
- Verksamheter som producerar avfall, men som inte behandlar avfall
Det vill säga verksamhetsutövare som inte är anmälnings- eller tillståndspliktiga enligt 29 kap. miljöprövningsförordningen. - Verksamheter som hanterar och behandlar avfall
Det vill säga verksamhetsutövare som är anmälnings- eller tillståndspliktiga enligt 29 kap. miljöprövningsförordningen.
Verksamheter som producerar avfall, men som inte behandlar avfall
Naturvårdsverket har noterat att vissa verksamheter inte redovisar allt avfall som produceras på anläggningen. Exempelvis redovisas ibland endast det farliga avfallet som produceras på anläggningen. Det är viktigt att allt avfall som produceras på anläggningen redovisas.
En annan observation är att verksamheter ibland redovisar hur deras avfall hanterats senare i avfallskedjan. Exempelvis att verksamheter inom tillverkningsindustrin redovisar att deras avfall skickas till energiåtervinning. I den här avfallrapporteringen ska verksamheten endast redovisa det som sker på den egna anläggningen. I det här exemplet innebär det att verksamhetsutövaren i tillverkningsindustrin redovisar det producerade avfallet medan förbränningsanläggningen redovisar hanteringen (energiåtervinningen) i sin redovisning.
Verksamheter som hanterar och behandlar avfall
Naturvårdsverket har noterat tre återkommande typer av fel för verksamheter som hanterar och behandlar avfall. Den första observationen är att vissa avfallshanterare tenderar att förväxla förbehandling och slutbehandling. Exempelvis att verksamheter som förbehandlar avfall, exempelvis genom sortering, redovisar hanteringen som slutbehandling. Olika typer av förbehandling innan slutbehandlingen av avfallet ska alltså inte redovisas som slutbehandling. Slutbehandlingen redovisas av den avfallsaktör som slutbehandlar avfallet.
En annan observation är att rapporteringen av producerade mängder sekundärt avfall ibland är ofullständig. Vid förbehandling ska exempelvis den förbehandlade mängden avfall normalt vara i samma storleksordning som den producerade mängden sekundärt avfall. Om en verksamhet flisar 10 ton avfall bör de utgående fraktionerna sekundärt avfall vara ungefär 10 ton.
En tredje observation är att en del deponier inte redovisar deras lakvattenshantering. Vid deponering av avfall produceras i regel sekundärt avfall i form av lakvatten. Lakvatten ska redovisas som producerat sekundärt avfall. Även hanteringen av lakvattnet ska redovisas.